Rødder i Italien - 3. del


Kendte Mazzantier

Den ældste Mazzanti, som jeg er stødt på, hed Petrus Mazzanti og var franciskanermunk og forfatter i Toscana for over 500 år siden. Han reviderede Dantes middelalderværk "Den guddommelige Komedie". Omkring 1490 var han inkvisitor i Firenze, altså forhørsdommer i kættersager; i 1500 fik han den magtfulde post som generalvikar for Franciskanerordenen.

Arkitekten Raffaello Mazzanti var aktiv i slutningen af 1600-tallet. Han stammede fra Lucca men gjorde karriere i Firenze og var i kontakt med Medici-hertugens hof. Han ombyggede 1687-91 et palads hjemme i Lucca, Palazzo Mansi (nu museum), så det levede op til ejeren Raffaello Mansis rigdom og magt.

Maleren Ludovico Mazzanti (Rom 1686-Orvieto 1775) opnåede stor anseelse. Han benyttede sig af religiøse og mytologiske motiver og udsmykkede kirker og klostre i bl.a. Rom, Napoli og Città di Castello (hans fire evangelister i byens domkirke, bl.a. denne, kan ses på Domkirkemuseets hjemmeside).

Tegneren Enrico Mazzanti (1852-1910) fra Firenze var en af Italiens bedste børnebogsillustratorer og er mest kendt for sine illustrationer til førsteudgaven af Carlo Collodis klassiker Pinocchio (1883).

Ferdinando Mazzanti blev uddannet arkitekt i 1886 og var derefter professor i dekorativ frihåndstegning i Torino. Han døde 1895. På samme tid havde hans danske "slægtning" Carl Mazanti (1865-1922) udviklet sig til en dygtig dekorationsmaler og blev lærer i frihåndstegning. Det må være et tilfælde - men Carl kan vel godt have arvet et par kreative gener fra sine italienske forfædre!

Ludovico Mazzanti: La Visitazione della B. V. Maria Enrico Mazzanti: Pinocchio
Ludovico Mazzanti: "La Visitazione della B. V. Maria, sec. XVIII" - Maria (t.h.) besøger sin slægtning Elisabeth og fortæller, at hun skal føde Guds søn. Kilde: Madre di Dio Pinocchio, som Enrico Mazzanti så ham -
der er lang vej til Walt Disney!
Kilde: Letteratura Italiana

I november 1980 var en Mazzanti i de italienske avisers overskrifter - på en meget tragisk baggrund. To erhvervsledere i Milano, Manfredo Mazzanti og Renato Briano, blev myrdet. Mazzanti var direktør på et stålværk. Morderne var udbrydere fra terroristgruppen De røde Brigader, som i 1978 havde bortført og dræbt de kristelige demokraters formand, den fhv. ministerpræsident Aldo Moro.

Til slut en anden slags "berømthed", en grevinde Mazzanti med et imponerende navn: Contessa Serbelloni Mazzanti Viendalmare! Hun er godt nok fiktiv, en person i den absurde komedie Il Secondo tragico Fantozzi fra 1976. Filmen handler om "de frustrerende eventyr oplevet af en underdanig ansat, som hele tiden skal opfylde sine chefers ønsker" - den er beskrevet som en blanding af Vore værste År, Den lyserøde Panter og Monty Python! Den må jeg se engang...


På besøg i Italien

Som turister i Italien kan Mazantier flere steder tage på "familiebesøg". I Verona bør vi selvfølgelig bo på Hotel (Albergo) Mazzanti! Det ligger oven i købet i gaden Via Mazzanti,  bag byens antikke plads Piazza Erbe og er ikke så dyrt. WGuides.com skriver: "Dette er et lille hotel, hvor man føler sig velkommen, lige bag Piazza delle Erbe, Veronas hjerte. Ved indgangen til pladsen er der buer fra det 3. århundrede, som er restaureret. Der er kun få værelser; de er møbleret enkelt men er behagelige... Personalet er meget venligt og professionelt."

På Piazza Erbe står Casa Mazzanti (også kaldet Case dei Mazzanti) med Caffé Mazzanti, hvor min mor såmænd har nydt en cappuccino engang. Huset blev bygget i 1297 af byens førende, magtfulde familie, Della Scala (Scaligeri). 1509-17 holdt den tysk-romerske kejser byen besat; han skænkede huset til et medlem af fyrsteslægten Gonzaga, som 1527 solgte det til Matteo Mazzanti og hans søskende. Matteo Mazzanti fik facaden udsmykket med smukke fresker. Familien lagde navn til huset og opsatte en latinsk indskrift:

MATH. MAZZATHUS
PATRIA ORNAMENTO

SUI ET SUORUM

AC BENE GUBERNATIUM 

COMODO FECIT

Latinkyndige (på alt.language.latin) har hjulpet med oversættelsen; de er enige om, at det er dårlig latin, men det betyder omtrent: "Matteo Mazzanti gjorde dette som en pryd for sit fædreland, og til gavn for sig selv, sin familie og de gode herskere." Selvros var ikke forbudt dengang, så det skal nok være Matteo selv, som har formuleret teksten! I Verona var det almindeligt at udtrykke sin familiefølelse og borgerstolthed på husene.

En Verona-guide beskriver Casa Mazzanti som "en ombygning fra 1515-29 af det tidligere "Domus Bladorum", der stammede fra middelalderen. Bygningen rummede butik og lagerrum, begge dele udlejet og privatejet, mens den øvre etage rummede det offentlige kornlager. Søjlegangen blev tilføjet i 1480; fresker af Alberto Cavalli (1530) pryder facaden, de er allegorier over Uvidenhed, Grådighed, Kærlighed og Mådehold. Bygningens bagside er også interessant, med afdækkede, middelalderlige bjælker..." Indtil 1532 gav Nicolo Tartaglia (1499-1557), senere en berømt matematiker, privatundervisning i huset.

Casa Mazzanti
Casa Mazzanti i Verona. Facadens freskomalerier stammer fra 1530'erne. Kilde: Verona Medievale

I Rom finder man Villa Mazzanti, en klassisk villa bygget omkring 1900 af storborgeren Lucio Mazzanti. Den fungerer som "naturens hus i Rom", er omgivet af en smuk have og ligger i det naturskønne Monte Mario-reservat, nord for den gamle by. Der arrangeres kunstudstillinger i villaen. - Er man mere til badeferie, kan man bo på familien Mazzantis Hotel Mazzanti i Milano Marittima mellem Ravenna og Rimini.

Villa Mazzanti i Rom
Kilde: RomaNatura
Villa Mazzanti under restaurering
Kilde: ALESS S.r.i.

Til Slægten Mazanti | Til startsiden