This page in English


Familiealbum

 

 

De fleste af disse fotos har tilhørt mine oldeforældre, Anna og Carl Mazanti. Deres søn Erik, min morfar, hjalp mig med at identificere mange af dem i de sidste år han levede.
Klik på de små billeder!
Carl Emanuel Mazanti og hans kone, Johanne Pedersdatter Krogh - stamforældre til Mazantislægtens yngre, fynske gren. Carl var halvt italiener, halvt polak. De var begge født 1800, så bedømt ud fra deres udseende kan billedet ikke være taget ret meget senere end 1860. Børnene har nok betalt fotograferingen, for forældrene var fattige.
Resten af fotografierne forestiller børn, børnebørn og oldebørn af Carl Mazanti og Johanne Krogh.
Jeg er temmelig sikker på, at dette foto forestiller Carl Ferdinand Mazanti, møllersvend i Grejs, og hans kone Magdalene Fibiger (ca 1875). Carl Ferdinand, født 1825, var ældste søn af Carl og Johanne Mazanti.
Caroline Amalie Sophie Mazanti, kaldt Amalie (født 1858), fotograferet i Vejle. Datter af Carl Ferdinand og Magdalene Mazanti. Hun kom til at bo i Horsens og blev tidligt enke.
Snedkersvend Alexander Mazantis enke Dorthea, Carl og Johanne Mazantis svigerdatter (1924). Hun ses sammen med sin nevøs sønnesøn, Claus Mazanti, og barnets oldefar, bager Jens Hansen. Gamle Dorthea var flyttet ind hos sin nevø Carl Mazanti for at blive passet i den korte tid, hun havde tilbage - men hun levede der i otte år!
Hans Peter Mazanti, næstyngste søn af Carl og Johanne Mazanti, som ung skomager i Odense - omkring 1860. Da han blev svend i 1857, gav hans læremester ham en frakke, et par bukser, en vest, en hat og et par støvler (ifølge lærekontrakten) - sikkert det tøj, han her er fotograferet i.
Hans Peter Mazanti giftede sig i 1862 med Cathrine Hansen, og her ses resultatet. De to rollinger er deres ældste børn, Carl (født 1865) og Peter (født 1863).
Hans Peter og Cathrine Mazanti (ca 1875). I denne periode gennemgik de store sorger - de mistede fem små børn. Et barn døde i 1869, et i 1874, to i 1875 og et i 1881.
En ældre udgave af Cathrine og Hans Peter Mazanti, måske i anledning af deres sølvbryllup i 1887.
Hans Peter og Cathrine Mazanti med fem af deres børn (1893). Til højre Johanne og Johannes, i forgrunden Cathrine, Betty (med sin datter Ellen, født okt. 1892) og Carl. Billedet er taget i haven bag hjemmet i Nørregade, i baggrunden ses træerne i Kongens Have.
Nørregade 50 i Odense (1896/97). Hans Peter Mazantis svigerfar overdrog huset til ham i 1880. I 1896 startede sønnen Johannes sit smedefirma på adressen - se skiltet over porten. I stuen er der en trikotageforretning og en gartner.
Et udsnit af foregående foto - vinduerne på 1. sal til højre. Hans Peter Mazanti kikker ud til højre, til venstre ses den yngste datter Cathrine (Nine), med hunden, og bag hende anes søsteren Johanne, som døde 1898.
Martinus Mazanti, født 1844, yngste søn af Carl og Johanne Mazanti, og hans 2. kone Sophie. Ægteparret havde i mange år en cigarhandel i Nørregade 50.
Herefter forestiller alle billeder børn, svigerbørn og børnebørn af Hans Peter og Cathrine Mazanti.
Hans Peter og Cathrines overlevende børn (fem døde som små), på den ældste søn Peters bryllupsdag, 28. marts 1889. Drengene: Peter, Carl og Johannes - pigerne: Johanne, Cathrine og Betty.
Brudeparret, Peter Mazanti og Marie Christiansen. Marie ventede hjemme i Odense, mens hendes forlovede arbejdede i Tyskland eller Schweiz sammen med sin bror Carl. Carl skrev hjem: "Det er ikke mange, der har saadan en god lille Marie, som hun er..."
Peter Mazanti i København nogle år i forvejen - sikkert før han rejste sydpå for at arbejde som malersvend.
Tre unge håndværkere i Odense omkring 1888/89 - med høj cigarføring! Peter Mazanti sidder til højre, foran sidder hans bror Carl, fyren til venstre er en kammerat. De havde arbejdet i Tyskland og Schweiz i flere år og kom helt sikkert hjem til gamle Odense som verdensborgere!
Malermester Peter Mazanti (ca 1907). I årevis var der knas mellem ham og resten af familien på grund af uenighed i pengesager, men de blev forsonet.
Marie Mazanti, Peters kone, i 1919 - to år før hendes død. Ægtefællerne døde begge tidligt - han blev 60, hun kun 56 år gammel.
Marie og Peter Mazantis sønner, Christian Peder (født 1892) og Fritz (født 1893). Christian Peder rejste til Californien men døde ung. Fritz blev tandlæge og boede en overgang i Schweiz.
Carl Mazanti, søn af Hans Peter Mazanti, fotograferet i København ca 1883-85. Carl blev udlært malersvend i marts 1883, og derefter arbejdede han for københavnske malermestre frem til sommeren 1885, da han rejste til Leipzig. Han arbejdede i Tyskland og Schweiz i tre år.
En meget forelsket Carl Mazanti sendte i juli 1898 et foto til sin forlovede: "Her sender jeg min elskede lille Anna mit kønne? Ansigt, der er jo rigtignok for 4-5 Aar siden, da jeg havde Fip; men du kan vel nok kende mig..." Jeg tror dette er det omtalte fotografi - her har Carl i hvert fald fipskæg!
Carls udkårne, kokkepigen Anna Hansen (i midten), i København ca 1895. Pigen til højre er (vist nok) stuepigen Eline Henningsen fra Odense, som Anna tjente sammen med, og som førte hende sammen med familien Mazanti. Pigen til venstre er måske husets barnepige.
Carl og Anna blev gift i oktober 1898 efter fire måneders forlovelse. Her er et udsnit af et brev, som Carl skrev til Anna kort før brylluppet.
Der findes vist ikke noget bryllupsfoto, men her er Carl og Anna i august 1900 med deres første barn, Carl.
Børneflokken voksede hurtigt, i 1912 var der seks børn: i forgrunden Erik, Eigin og lille Thorkild, bag dem Grethe, Carl og Rigmor.
Ca 1913 malede Carl Mazanti en reklame for De forenede Spritfabrikker: En flot akvavitflaske i overstørrelse. Stolt har han tilkaldt en fotograf og fået den foreviget sammen med de mindste i børneflokken, Thorkild og Erik.
Som rosinen i pølseenden blev Ruth Mazanti født. Her ses hun i 1916, to år gammel.
Da Carl Mazanti var 51, kunne han fejre sit 25 års jubilæum som malermester. Dette foto stammer nok fra den tid.
Anna Mazanti, født Hansen (ca 1915).
Anna og Carl Mazanti i deres have på Nørrebro i Odense, vinteren 1921-22. De havde da syv børn i alderen 7-22 år. Ingen kunne vide, at Anna snart ville blive enke - men Carl døde af en blodprop i maj 1922.
Her er resten af familien kommet med. Mellem Anna og Carl den ældste søn Carl med sin forlovede, Ellen Lumholdt. Til højre sønnen Erik, 14 år, og til venstre datteren Grethe med sin forlovede, Thorvald Rasmussen. Forneden de yngste børn, Thorkild og Ruth. Rigmor og Eigin mangler.
Ruth Mazanti, familiens yngste (her i spejderuniform), var en sød og livlig pige, men hun blev kun 14 år gammel. Hun døde 1929 af kvæstelser efter en meningsløs trafikulykke. En bil kørte pga. chaufførens uforsigtighed op på fortovet, hvor hun stod og kikkede på vinduer, og ramte hende.
Betty Mazanti, født 1867, Hans Peter Mazantis ældste datter. Måske ved hendes konfirmation?
Betty giftede sig med Carl Andersen, som blev gasværksbestyrer i Fakse Ladeplads på Stevns. Her sidder familien ved deres hus med gæster fra Odense (ca 1910). Fra venstre Rigmor Mazanti, Carl med datteren Lilly, Hans Peter Mazanti med Eigin Mazanti, Betty med Grethe Mazanti. Bagved står husets datter Kathrine.
Familien Andersen ca 1915. Betty og Carl sidder på hver side af efternøleren Lilly; bag dem står de ældre børn, Kathrine, Carl og Ellen.
Yngste overlevende søn i Hans Peter Mazantis børneflok, Johannes, født 1872. Hans mellemnavn var Krogh, og sådan blev han kaldt af sine søskende. Som dreng ville han være maler ligesom sine ældre brødre, men han ombestemte sig og blev vogn- og beslagsmed.
Johannes Mazanti som soldat. I 1890 fik han sit svendebrev som grovsmed, og dette foto er nok taget et af de følgende år.
Johannes Mazanti og hans kone Laura i 1909 med seks af deres i alt syv børn. Bagest står sønnerne Johannes og Emil, foran dem Johanne og William, og forrest de mindste, Laura og Gudrun (Gudde). Gerda blev først født i 1910.
Fire små Mazantier i 1901. Til venstre Carl Mazantis børn, Carl og Rigmor, til højre deres fætre Emil og Johannes, sønner af Johannes Mazanti.
14 fætre og kusiner omkring 1917: Carl Mazantis syv børn (A) og Johannes Mazantis syv børn (B). Foran Erik (A), Rigmor (A) med Ruth (A), Johannes (B), Laura (B), Gerda (B), Thorkild (A) og Carl (A). Bagved Emil (B), Grethe (A), Eigin (A), Gudrun (B), William (B) og Johanne (B).
Johanne Mazanti, født 1876, datter af Hans Peter Mazanti. Hun døde under tragiske omstændigheder som 22-årig. Hun havde fået tyfus og kom på sygehuset - men høj feber gjorde hende utilregnelig, og hun kastede sig ud fra et vindue.
Hans Peter Mazantis yngste døtre, Cathrine, født 1879, som blev kaldt Nine, og Johanne, med kælenavnet Grethe. Pigerne mistede deres mor i 1895, og derefter havde de ansvaret for husholdningen.
Johanne og Nine Mazanti. Det var forfærdeligt for Nine at miste sin elskede søster. Men det var en trøst, at hendes bror Carl kort tid efter giftede sig med deres veninde Anna Hansen, der var som en storesøster for hende. Hun skrev til Anna, at Johannes højeste ønske var gået i opfyldelse, "hun har altid bestemt jer for hinanden."
Cathrine (Nine) Mazanti og maskinmester William Norden, fotograferet i København, hvor de slog sig ned efter deres bryllup i september 1906. Billedet er sikkert taget kort tid efter.
Cathrine og William Norden ca 1917 med de fire døtre, Karen, Bodil, Else og Grete.
William og Cathrine Norden. De boede i mange år i Frederikshavn, hvor William skaffede søfolk til skibene.
Ægteparret Norden og de fire døtre i familiens dagligstue ved en festlig lejlighed, sikkert sølvbrylluppet i 1931.
Til Slægten Mazanti | Til startsiden